Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Καλή σχολική χρονιά...

 ...με τεράστια κενά. Αποκαλυπτικό δημοσίευμα!

Τζακ ποτ… στις αστοχίες με τα κενά στα σχολεία 

Το υπουργείο Παιδείας έχει κονδύλια για την πρόσληψη 19.000 αναπληρωτών, αλλά… δεν μπορεί να τους στείλει στα σχολεία. Ακόμα μία καταστροφική «πρωτοτυπία» του διδύμου Μπαλτά-Κουράκη, των οποίων τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά στις τρέχουσες ανάγκες της Παιδείας οδήγησαν στο να γίνει σήμερα ο Αγιασμός με παραπάνω από 20.000 κενά κι ενώ οι αναπληρωτές συμπληρώνουν ακόμα τις αιτήσεις για διορισμό. Δάσκαλοι και καθηγητές βασικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν στις τάξεις από τον Οκτώβρη, ενώ άγνωστο παραμένει αν από Δευτέρα θα καταφέρουν να ανοίξουν όλα τα σχολεία, κυρίως τα δημοτικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Το ολοήμερο πρόγραμμα δημοτικών και νηπιαγωγείων είναι ακόμα στον αέρα και πολύ πιθανόν μέχρι τον Νοέμβρη που θα «μπαίνουν» ακόμα αναπληρωτές να μη λειτουργεί σε όλα τα σχολεία, ενώ αγκάθι αποτελεί και η στελέχωση των Λυκείων με εκπαιδευτικούς σε μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές (φιλολογικά, μαθηματικά, φυσική). Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν τα σχολεία της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου. Ο «βραχνάς» των κενών ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση, όμως η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι τα άφησε όλα στη μέση με την ανακοίνωση των εκλογών, καθώς οι απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει καθυστέρησαν εγκληματικά. Θα μπορούσε κάποιος να τους δικαιολογήσει λόγω απειρίας, αν αντίθετα δεν είχε δουλέψει ρολόι ο μηχανισμός των ρουσφετιών, με 2.100 αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε γραφεία να μειώνουν στους 135.000 τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα υποδεχθούν σήμερα τους μαθητές. 

Τόσο ο Αριστείδης Μπαλτάς όσο και ο Τάσος Κουράκης «έκλεισαν τα αφτιά τους» στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που τους είχαν προειδοποιήσει τόσο για το μπλόκο του ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή αναπληρωτών, όσο και για τις καθυστερήσεις που θα στοιχίσουν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων. Το αποτέλεσμα ήταν η ηγεσία να καταφέρει να βρει κονδύλια για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, χωρίς να έχει φροντίσει να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την πρόσληψή τους. Η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου δήλωσε αισιόδοξη για την πορεία της κάλυψης των κενών. Η αλήθεια είναι ότι δεν άφησε ούτε μέρα να πάει χαμένη, και μέσα σε μιάμιση εβδομάδα κατάφερε να συμμαζέψει ή έστω να μπαλώσει το χάος που άφησε η απερχόμενη κυβέρνηση. «Χαμογελάω γιατί είμαστε σε καλό δρόμο υπ’ όψιν των οικονομικών συνθηκών», δήλωσε σε δημοσιογράφους και διαβεβαίωσε ότι το στοίχημα του υπουργείου είναι ότι στις 22 Σεπτέμβρη να ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας των αναπληρωτών και να ξεκινήσει ο επιμερισμός τους στις σχολικές μονάδες. 

Εντύπωση έκανε η σιγουριά της σε ερώτηση δημοσιογράφου με αφορμή τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αν θα αντέξει το δημόσιο σχολείο το κύμα μαθητών που θα φύγει από τα ιδιωτικά, δηλώνοντας ότι «είμαι σίγουρη ότι θα τους απορροφήσουν χωρίς προβλήματα». Αν και κανείς δεν αμφισβητεί τις προθέσεις της υπηρεσιακής υπουργού, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων μέχρι σήμερα, που είναι καταληκτική ημερομηνία, θα εκτοξευτεί στις 130.000. Τεράστιος όγκος δουλειάς για τις υπηρεσίες του υπουργείου, οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να εξετάσουν και τις ενστάσεις, με αποτέλεσμα να είναι πολύ αμφίβολο αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα ασφυκτικά περιθώρια που έθεσε η κ. Κιάου. 

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

eoikonomidi@e-typos.com

Πηγή: e-typos.com