Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ίδιο σενάριο με διαφορετικούς ηθοποιούς

Γράφει ο Σπύρος Καβακόπουλος

Για την ανανέωση των συμβάσεων στην ΕΡΤ το 2010, πραγματοποιήθηκαν δύο σειρές απεργιών, Ιούνιο και Οκτώβριο. Χθες στη συνέντευξη τύπου της πρώην προέδρου της βουλής κας Κωνσταντοπούλου, είδαμε συμβασιούχους του καναλιού της βουλής, να διαμαρτύρονται για την μη ανανέωση της σύμβασής των, αν και μερικοί είχαν δεκατρία χρόνια υπηρεσίας. Ίδιο σενάριο με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές. Στην περίπτωση της ΕΡΤ η εξουσία δεν έβρισε τους συμβασιούχους. 

Στην περίπτωση του καναλιού όμως της βουλής, μάθαμε ότι η κα Κωνσταντοπούλου αποκάλεσε τους συμβασιούχους κομματόσκυλα που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και ότι είναι μέρος της οργανωμένης επίθεσης σε βάρος της. Στην ΕΡΤ επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τους συμβασιούχους, ενώ στο κανάλι της βουλής έκανε σαν μην υπήρχαν. Τελικά τι είναι αυτό πoυ διαφοροποιεί τους συμβασιούχους της ΕΡΤ από αυτούς του καναλιού της βουλής; Γιατί μας δουλεύετε κες και κοι πολιτευτές; Γιατί απογοητεύετε τον κόσμο και γεμίζετε έτσι την δεξαμενή της Χρυσής Αυγής;;;; Αλήθεια πόσο ταιριάζουν στην περίπτωση οι στίχοι του Διονύση Σαββόπουλου : 

Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις 
εκεί που με χειροκροτάς χωρίς να το πιστεύεις 
παίρνεις την αλήθεια μου και μου 
την κάνεις λιώμα απ' το πόδι με τραβάς βαθιά μέσα στο χώμα. 

Μην μιλάτε για πατριωτισμό 

 «Φέρστ ντέι» και άλλες αγγλικομοντερνιές γράφει γνωστή μου εκπαιδευτικός στο φέισμπουκ. Είχανε «σουίτς οφ» αντί είχανε «κατεβάσει διακόπτες», είπε στην τελευταία του συνέντευξη ο πρώην πρωθυπουργός κος Τσίπρας. Αγγλική σύνταξη στα ελληνικά του, χρησιμοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός κος Παπανδρέου. Το αγγλικό επιφώνημα «Ουάου» αντί για το «ωχ» ή «πω πωωω» χρησιμοποιεί πρώην υπουργός και πλήθος πλέον ελλήνων. Και χθες άκουσα και το «αγκρρρρρ» αντί για το ελληνικό επιφώνημα «αχ». Αν η πνευματική και πολιτική ηγεσία, αδυνατεί να αντιληφθεί τον αφελληνισμό και την κακοποίηση που κάνει στην ελληνική γλώσσα, ανακατεύοντας αυτούσιες αγγλικές και ελληνικές λέξεις μαζί. Αν αδυνατεί να καταλάβει, ότι οι Έλληνες είναι κληρονόμοι μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διατηρείται εδώ και 3.500 χρόνια και έχουν την υποχρέωση να κρατούν ζωντανή. 

Αν αδυνατεί να καταλάβει ότι μια μπερδεμένη γλώσσα, γρύλισμα το πολύ πεντακοσίων αγγλοελληνικών λέξεων, δεν ευνοεί την σκέψη, καθώς αυτή φτωχαίνει όσο φτωχαίνει η γλώσσα. Αν αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η γλώσσα αποτελεί φορέα και εκφραστή ιδεών, αξιών και αντιλήψεων, περικλείει τον πολιτισμό μας και την έμπρακτη επαφή με την έκφραση, τη σκέψη και τη δράση ενός λαού, δηλαδή την οδό άμεσης πρόσβασης σ' έναν πολιτισμό. Αν, αν, αν……….., τότε καλό είναι, όλοι αυτοί οι κοι, το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να μην μας μιλάνε για εθνικά υπερήφανους έλληνες, πατριωτισμό και δημοκρατία. Ο φασισμός κοι καιροφυλακτεί και είστε εσείς υπεύθυνοι.