Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015

Ύβρις και Νέμεσις

Γράφει ο Σπύρος Καβακόπουλος

Διαβάζω: Με τις περισσότερες, μεταπολιτευτικά, ελλείψεις προσωπικού προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, καθώς τα κενά – οργανικά και λειτουργικά – στα σχολεία εκτιμώνται σε περίπου 24.000. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο η σχολική χρονιά ξεκίνησε με 22.000 κενά, πολλά εκ των οποίων καλύφθηκαν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο ωστόσο βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο μέχρι να γίνει ο προγραμματισμός του επόμενου. 

Για να γίνει μεταφορά κονδυλίων από άλλη δράση του ίδιου προγράμματος για το 2014, οι προτάσεις θα έπρεπε να έχουν ήδη κατατεθεί έως τα τέλη Ιουνίου. Κάτι που δεν συνέβη. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει εάν η Ελλάδα θελήσει να πάρει κονδύλια από εμπροσθοβαρή προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ του 2015. Τελικά η αλαζονεία, ανικανότητα, λαϊκισμός και ασχετοσύνη, αντί κάθε χρόνο να μειώνονται, αυξάνονται. Μετά την Ύβρη, πάντα η Νέμεση. Η "θεία δίκη" των Ολυμπίων θεών, ακόμη και τώρα λειτουργεί.


Αγγλικούρες 

Λόγω των δυτικών προτύπων και της κάκιστης παιδείας μας, οι γλωσσικές αγγλοσαξωνικές «μοντερνιές», είναι φυσικό να ακούγονται από τους νέους. Όταν όμως τις ακούς από μεσήλικες, αυτό καταντά κωμικό, το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει. Το αγγλικό επιφώνημα θαυμασμού, χαράς, λύπης, «WAW» (ουάου), ακούω όλο και περισσότερο από μεσήλικες φίλους και γνωστούς, αντί για το αντίστοιχο ελληνικό «πω πωωωω». 

Την αγγλικούρα αυτή δεν θεωρώ ότι την λένε από μοντερνιά, αλλά από ασυνείδητο τηλεοπτικό επηρεασμό τους από τον κο Βαρουφάκη. Αυτός λόγω της μακρόχρονης θητείας του σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια και των επαφών του με φοιτητές, φυσικό είναι να το έχει συνηθίσει, εμείς όμως; Ας επιστρέψουμε λοιπόν στο «Πω πωωωω» ή τουλάχιστον στο γραφικό τούρκικο «Βάι βάι» που λέγανε πολλοί από τους παππούδες μας.