Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Τι ειπώθηκε στα σημαντικότερα θέματα...

της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ σχετικά με τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (22/06) και με τα όσα σε γενικές γραμμές ανέφεραν οι 4 παρόντες επικεφαλής των παρατάξεων της πόλης μας, Α. Βασιλόπουλος (δήμαρχος-"Δύναμη Πολιτών"), Γ. Αράπογλου ("νέο - Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία"), Απ. Κόντος ("Ζούμε Μαζί") και Δ. Γκούμα ("Λαϊκή Συσπείρωση").

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ   

Ξεκινάμε με την αναφορά του αντιδημάρχου Οικονομικών Μ. Λάλου, στο 5ο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα. 

Ο κ. Λάλος μιλώντας για τη συγχώνευση του Ενιαίου Φορέα με το δήμο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το θέμα υπάρχουν "ευθύνες διοικητικής ανεπάρκειας" όσον αφορά αυτούς (από την προηγούμενη διοίκηση) που χειρίστηκαν το ζήτημα...

Μάλιστα έφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα επ' αυτού... τα οποία θα παρατεθούν σε εκτενέστερα ρεπορτάζ. 

Προτάθηκε η σύσταση επιτροπής ελέγχου για το θέμα, εισήγηση την οποία υπερψήφισαν τόσο ο συνδυασμός του κ. Αράπογλου, όσο και του κ. Κόντου.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ 


Τον λόγο πήρε αρχικά ο σύμβουλος του δημάρχου Χρ. Μπαρούτας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «…προτείνουμε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για τον προσφυγικό οικισμό».

 Γ. Αράπογλου (νέο): «…αυτή η επιτροπή θα μπορεί να εξετάσει και νέα αιτήματα ή θα εξετάσει μόνο όσα έχουν υποβληθεί;»

Απ. Κόντος (Ζούμε Μαζί): «…η επιτροπή θα έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα ή θα μπορεί να λύσει και προβλήματα επί της ουσίας;»

Δήμαρχος: «…οποιοδήποτε αίτημα θα μπορεί να μεταφερθεί σε αυτή την επιτροπή».

Δ. Κανταρέλης (νέο): «…υπάρχουν κάποιες εξόφθαλμες αδικίες, όπου η μία πλευρά ενός κτιρίου είναι γενική κατοικία και η άλλη πλευρά είναι αμιγούς. Παρόλα αυτά υπήρχε ένα σκεπτικό του μελετητή, του κ. Πατρίκιου... Πρέπει να διορθώσουμε τις αδικίες αλλά εάν φύγουμε από το σκεπτικό της μελέτης θα χάσουμε την μπάλα».

X. Μπαρούτας (σύμβουλος δημάρχου):  «... Την τελική απόφαση θα την λάβει το ΣτΕ...»

Γ. Αράπογλου (νέο)«... πρέπει να κινηθούμε γρήγορα...» 

Η σύσταση της επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και θα αποτελείται από: Χ. Ρόκου και Χ. Ανδρέου από την "Δύναμη Πολιτών", τον Δ. Κανταρέλη από το "νέο", τον Κ. Ντάτση από το "Ζούμε Μαζί" και 2 δημότες που θα επιλεγούν μετά από κλήρωση.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ


Μ. Λάλος (αντιδήμαρχος Οικονομικών): «…είναι πιο δίκαιη η κατανομή των τελών. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παράγουν πολύ περισσότερα απορρίμματα και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στα τέλη...».


Γ. Αράπογλου (νέο): «…η εισήγηση κινείται σε ορισμένα σημεία σε θετική κατεύθυνση. Αυτά είναι η μικρή μείωση των τελών στις κατοικίες – μπορούσε να είναι μεγαλύτερη – και η απαλλαγή/έκπτωση στις ευπαθείς ομάδες – μακάρι να μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλες με εισοδηματικά κριτήρια: μονογονεϊκες οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχοι, νέοι επαγγελματίες και επιστήμονες κ.λπ. 

Υπάρχουν όμως και αρκετοί προβληματισμοί. 

Η διατήρηση των τελών των γραφείων/εμπορικών, όπως για παράδειγμα ενός δικηγορικού γραφείου και η αύξηση κατά 17% στα καταστήματα εστίασης νομίζω ότι αδικούν τα γραφεία/εμπορικά.  Γιατί δεν μειώνουμε τα γραφεία/εμπορικά; 

Φέρνετε αυξήσεις αν και με μία προσπάθεια δικαιότερης κατανομής – πάντως ΑΥΞΗΣΕΙΣ! 

Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυξήσεις ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Ελπίζω ότι έχετε διαφαλίσει ότι η εισήγησή σας θα περάσει αυτή τη φορά (3η προσπάθεια) από την αποκεντρωμένη διοίκηση και δε θα φτάσουμε το Φθινοππωρο του 2015 να συζητάμε για τα ανταποδοτικά τέλη του 2015» 

Λ. Πλάτανος (νέο): «…κύριοι αργήσατε. Φτάνει Ιούλιος και ακόμα δεν ξέρουμε ποια δημοτικά τέλη έχουμε. Αυτό δεν το αναφέρατε στα «θαύματα» που περιγράψατε στο προηγούμενο συμβούλιο». 

 
Απ. Κόντος (Ζούμε Μαζί): «…εύχομαι η εισήγησή σας να εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση, αν και διατηρώ τις αμφιβολίες μου. Μέχρι και σήμερα λειτουργούμε με τα τέλη του 2013. Θεωρώ ότι δεν φέρνετε σωστή εισήγηση, έχει πολλά κενά».  


Δ. Γκούμα (Λαϊκή Συσπείρωση): «…δεν μπορώ να ψηφίσω μία πρόταση που δίνει 60% έκπτωση σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, γιατί αυτοί έχουν τα πολλά τετραγωνικά...».

Τα δημοτικά τέλη ψηφίστηκαν μόνο από τους συμβούλους της δημοτικής αρχής (Δύναμη Πολιτών). Κατά ψήφισε ο συνδυασμός "νέο - Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία" του κ. Αράπογλου. 

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση και για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου 2015-2019. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα, ενώ αποσύρθηκε το 15° θέμα "Συμπλήρωση της αριθ. 116/2015 απόφασης Δ.Σ. όσον αφορά στην εγγραφή των παιδιών των υπαλλήλων του Δήμου στους Παιδικούς Σταθμούς".