Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

Πρωτομαγιά 2015: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Γράφει ο Χάρης Τσούλας

'Αλλη μια Πρωτομαγιά πέρασε και άφησε έντονο το στίγμα της στην πόλη μας τόσο κατά τη διάρκεια του εορτασμού της όσο και μετά από αυτόν. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς καθώς το φετινό πανηγύρι κράτησε τρεις ημέρες. Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς κάποια θετικά σημεία μετά το πέρας της γιορτής από τη φετινή εμπειρία. Ένα από αυτά είναι η λεγόμενη αύξηση των εσόδων του Δήμου, που φαίνεται να ανήλθαν σε περισσότερα από 300.000 ευρώ. Όντας όμως όχι καχύποπτος, αλλά περισσότερο ρεαλιστής, θα περιμένω να δω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ακριβή και επίσημη αναφορά στα έσοδα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών. Γιατί καλοί οι "πρώιμοι πανηγυρισμοί" αλλά ακόμα καλύτερα τα αποτελέσματα επί χάρτου. 

Και φυσικά εφόσον τα πράγματα έχουν όπως φαίνεται για τα έσοδα, θα περιμένω κάποιο ανταποδοτικό όφελος από το Δήμο προς τους πολίτες μας, είτε με κάποια βελτίωση παροχής υπηρεσιών είτε με κάποιο άλλο δόκιμο τρόπο. Στα επίσης κατ αρχάς θετικά μπορούμε να συμπεριλάβουμε την αλλαγή στο ρεπερτόριο σε ότι έχει να κάνει με τις εορταστικές συναυλίες. Βέβαια και πάλι τα περισσότερα εκ των συγκροτημάτων που συμμετείχαν απεευθύνονταν σε πολύ συγκεκριμένο (μουσικά και πολιτικά ) κοινό, τουλάχιστον όμως ξεφύγαμε κάπως από το κιτς και το "φολκλόρ" περασμένων ετών. Πάμε όμως και στα αρνητικά που ήταν ουκ ολίγα. Σκεπτικό της διοίκησης (όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση) ήταν πως το πανηγύρι της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας αποτελεί μια "εμποροπανήγυρη χαμηλού επιπέδου". 

Καμία διαφωνία ως προς αυτό. Όμως και φέτος δεν είδαμε καμιά αλλαγή, καμιά ποιοτική αναβάθμιση, αλλά μια από τα ίδια. Παζάρι με μικροπωλητές ποπ κορν και καλαμποκιού, πρόχειρου ρουχισμού ή απομιμήσεων και γενικά ότι μπορεί να δει κανείς σε ανάλογου τύπου πανηγύρια. Αραιά και που πωλήσεις λουλουδιών ή βιβλίων, που κατά την άποψη μου θα έπρεπε να δεσπόζουν σε μια τέτοια περίσταση. Πέρα από αυτά για άλλη μια χρονιά δεν έλειπαν και οι παράνομοι μικροπωλητές. Παρά τους συνεχείς ελέγχους της Αστυνομίας και με κάθε σεβασμό στην οικονομική τους ανάγκη, το να υπάρχουν σε κάθε τετράγωνο πλανόδιοι παράνομοι μικροπωλητές (που έκαναν ζημιά και στους νόμιμους) δεν είναι και ότι καλύτερο. Και σε επίπεδο γενικής αισθητικής και καθαριότητας δεν τα πήγαμε καλύτερα. 

Παρότι οι άνθρωποι της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου έκαναν καλή δουλειά μετά το τέλος του πανηγυριού και η πόλη ανακουφίστηκε σύντομα, κατά τη διάρκεια αυτού η βρωμιά και η δυσωδία κυριαρχούσε από άκρη σε άκρη στην Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα για μια ακόμα χρονιά. Δεν χρειάζεται να κάνω λεπτομερή περιγραφή καθώς όλοι γίναμε μάρτυρες των ζοφερών εικόνων που περιγράφω παραπάνω. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι είμαι Φιλαδελφειώτης, πιστεύω πως αξίζει να αναφερθεί το ότι ενώ η Νέα Φιλαδέλφεια βρέθηκε στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, η Νέα Χαλκηδόνα έμεινε πίσω, ελαφρώς απομονωμένη και απαξιωμένη. 

Θεωρώ πως αυτό έπρεπε να προσεχθεί ιδιαιτέρως, ει δυνατόν και να αποφευχθεί. Σε γενικές γραμμές μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως όσα ευαγγελιζόταν η διοίκηση για ποιοτική αλλαγή και αναβάθμιση του πανηγυριού -πέραν των λεπτομερειών που ανέφερα στην αρχή- δεν επιτεύχθηκαν. Ευελπιστώ πως κάτι τέτοιο θα γίνει προσπάθεια να καταστεί δυνατό από του χρόνου, καθώς είναι γενική παραδοχή ότι το πανηγύρι με τη σημερινή του εικόνα "δεν πάει άλλο". Και σε τελική ανάλυση, ας αποτελέσουν ανάλογου νοήματος αλλά πολύ καλύτερης ποιότητας εκδηλωσεις (όπως η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς), φωτεινό παράδειγμα και οδηγό για εμάς.