Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Ώρα για πράξεις...

Γράφει ο Ρένος Αρβανίτης

Διάβασα στην ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής για τη διεκδίκηση της ανέγερσης των νέων κτιρίων του 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, μεταξύ άλλων να αναφέρονται τα εξής: 

«Το συμπέρασμα που σαφώς εξάγεται απ’ αυτές, πέρα από τις προφορικές διαβεβαιώσεις όλων για στήριξη, είναι ότι δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου υφίσταται μόνο από την Περιφέρεια και μάλιστα, κατά τη σταθερή άποψη της Επιτροπής, από το αποθεματικό της Περιφέρειας, σε αντιδιαστολή σχετικής πρότασης της κας Αντιπεριφερειάρχη σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο για χρηματοδότηση του έργου μέσω του “ΕΣΠΑ” της Περιφέρειας (Π.Ε.Π.). Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε επικυρώθηκε ομόφωνα για άλλη μια φορά η ανάγκη επιμονής στη χρηματοδότηση μέσω του αποθεματικού της Περιφέρειας, καθώς η πρόταση χρηματοδότησης μέσω του ΠΕΠ, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σχετική ρητή δέσμευση εκ μέρους της Περιφέρειας, με μεγάλη πιθανότητα θα οδηγήσει σε καθυστέρηση ή ακόμα και ματαίωση το έργο, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί (ορισθεί) οι προϋποθέσεις υπαγωγής των έργων στο ΠΕΠ!».

 Θα μπορούσα να πω ότι συμφωνώ σε όλα, τόσο με τις κινήσεις όσο και με το κείμενο της επιτροπής. Όπως φαντάζομαι θα έκανε κάθε «σώφρων» πολίτης της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή αισθάνομαι «αλληλέγγυος», σε κινήσεις που διεκδικούν πράγματα για την πόλη μας. Αυτό ισχύει και για το 3ο Γυμνάσιο/Λύκειο όσο και για το 1ο δημοτικό (Σπαθάρη). 

Όμως νομίζω ότι παρακάμπτουμε (δεν αναφέρομαι στο συντονιστικό) μία πολύ βασική παράμετρο του όλου θέματος και επ’ αυτού θα γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος. Από μία δημοτική αρχή και από έναν δήμαρχο δεν περιμένεις απλά δηλώσεις συμπαράστασης ή ψηφίσματα στήριξης, αλλά χειροπιαστά έργα. Πόσω μάλλον όταν περιφερειακή αρχή, δημοτική αρχή/δήμαρχος αλλά και κυβέρνηση, έχουν κοινή κομματική αφετηρία και προέλευση. Εκεί οι απαιτήσεις αυξάνονται πολύ περισσότερο. Διότι οι επισκέψεις π.χ. της σημερινής περιφερειάρχου στο εκλογικό κέντρο της «Δύναμης Πολιτών» παραμένουν… νωπές! 

Άρα θεωρώ πως από τώρα και στο εξής αναμένουμε, λύσεις, πράξεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διότι όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας… «από λόγια χορτάσαμε»!