Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Κένταυρος και πανηγύρι...

Πρωτομαγιάς... τα ζητήματα... που κράτησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έως τις 5.30 το πρωί!!!

Απίστευτο ρεκόρ... διάρκειας στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιου! Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, για να ολοκληρωθεί περίπου στις 5.30 τα ξημερώματα!!! 

Τα θέματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον ήταν κυρίως 3. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης για τα αποθεματικά των ΟΤΑ (διαβάστε τη σχετική απόφαση εδώ), η κατεδάφιση του Κενταύρου αλλά και το πανηγύρι της Πρωτομαγιάς

Ξεκινάμε με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όπως σας είχαμε ενημερώσει από το απόγευμα της Τετάρτης (22/04), η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα κατέθετε προς συζήτηση στο σώμα δύο ψηφίσματα. Ένα για το θέμα που προαναφέραμε, και ένα σχετικά με τις καθαρίστριες των σχολείων. Έτσι και έγινε. Η επικεφαλής του συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση" Δ. Γκούμα ζήτησε όπως ήταν φυσικό να συζητηθούν τα συγκεκριμένα θέματα. Ο πρόεδρος και στέλεχος της "Δύναμης Πολιτών" Γ. Πάνος, αρχικά αρνήθηκε να εισαγάγει προς συζήτηση τα δύο θέματα, λόγο του μεγάλου όγκου της Ημερήσιας Διάταξης. 
Η κ. Γκούμα, όπως και αρκετά ακόμη στελέχη της αντιπολίτευσης αντέδρασαν και ζήτησαν  το θέμα να συζητηθεί (αναφερόμαστε κυρίως στην ΠΝΠ) διότι θεώρησαν πως ήταν μείζονος σημασίας. Για αυτό το λόγο προκάλεσαν ψηφοφορία ώστε να μπορέσει να εισαχθεί προς συζήτηση εκτός ημερησίας. 

Σε αυτή την ψηφοφορία διαφάνηκε και το πρώτο "ρήγμα" εντός της διοίκησης τους δήμου. Μικρό ή μεγάλο θα φανεί στην πορεία... 

Τα στελέχη της διοίκησης (Γαβριηλίδης, Παπακώστας, Αντωνόπουλος, Δούλος, Καλύβης, Γαλαζούλα, Χαραμαρά, Μανωλεδάκης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Δηλάδή ψήφισαν υπέρ ως προς το αίτημα να συζητηθεί το θέμα (ΠΝΠ). Μαζί με τις ψήφους σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" έγινε δεκτή και εκεί το θέμα τέθηκε προς συζήτηση. 

Επί της συζητήσεως ακούστηκαν διάφορες και ενδιαφέρουσες απόψεις. 

Ο Γ. Αράπογλου (επικεφαλής "νέο- Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία) πρότεινε να βγει ένα ομόφωνο ψήφισμα με βάση την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για το θέμα (δείτε την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ εδώ). Η κ. Γκούμα ανέφερε πως για να υπάρξει ομοφωνία αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του δικού της ψηφίσματος και κρατώντας τη φράση περί καταδίκης της απόφασης αυτής, ζητώντας παράλληλα την απόσυρσή της. Με την πρόταση της κ. Γκούμα συμφώνησαν όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης.

Όμως και από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπήρξαν φωνές, που στηλίτευσαν την πρακτική των ΠΝΠ. 

Τελικώς ο δήμαρχος κατέθεσε και ο ίδιος πρόταση ψηφίσματος, το οποίο και αναφέρει: 

"Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια αιφνιδιαστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεσμεύοντας τα αποθεματικά των Δήμων. Κατανοούμε τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι εκβιασμοί των δανειστών, προκειμένου η κυβέρνηση να αναγκασθεί να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο. Όμως από θέση αρχής αρνούμαστε να αποδεχθούμε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου καθ΄ οιονδήποτε τρόπο. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζει την αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Γι αυτό και το Δ.Σ. Φ.-Χ. δεν θα προχωρήσει σε παραχώρηση των αποθεματικών του Δήμου πριν προηγηθεί διάλογος των θεσμικών οργάνων των Ο.Τ.Α. με την κυβέρνηση και υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος".  

Με αυτό το ψήφισμα εν τέλει συμφώνησαν και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (η Δ. Γκούμα και ο Ο. Δούλος ψήφισαν το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης) και τελικώς υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Όσον αφορά το θέμα του Κενταύρου. Από πλευράς διοίκησης ειπώθηκαν σε γενικές γραμμές αυτά που είχαν αναφερθεί και στο δελτίο τύπου της παράταξης (26/03), δείτε την εν λόγω ανακοίνωση (εδώ), στην οποία μεταξύ άλλων έλεγαν "Ο Δήμος μας, συμμορφούμενος με την απόφαση του Διοικητικού πρωτοδικείου, πρόκειται να προχωρήσει στην κατεδάφιση του «Κενταύρου» και στην απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών εντός του Άλσους με στόχο την πλήρη εναρμόνιση όλων των κτισμάτων εντός του με τη δασική νομοθεσία". 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (νέο-Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία, Ζούμε Μαζί, Μπροστά, Ένωση Δημοτών) ΔΕΝ ψήφισαν την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα.

Αντιθέτως υπέρ ψήφισε σε αυτή την περίπτωση η "Λαϊκή Συσπείρωση".

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τόσο ο Δ. Κανταρέλης "νέο-Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία", όσο και ο Γ. Τομπούλογλου "Ένωση Δημοτών", δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι με την κατεδάφιση του Κενταύρου.

Τελικώς η εισήγηση της Διοίκησης έλαβε 20 ψήφους (Εγκρίθηκε δηλαδή κατά πλειοψηφία).

Κλείνουμε με το θέμα του πανηγυριού...

Από νωρίς το απόγευμα είχαν κατακλείσει την αίθουσα (πάνω από 100) μικροπωλητές, που διαμαρτύρονταν έντονα (με φωνές) στη Δημοτική Αρχή, ορισμένες φορές μάλιστα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, για την αύξηση της τιμής ανά τμ. σε σχέση με τις περυσινές τιμές. Τα στελέχη της Διοίκησης από την πλευρά τους ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται δέκτες απειλών από ορισμένους μικροπωλητές. Να σημειώσουμε πως πέριξ του χώρου που συνεδρίαζε το Δ.Σ. υπήρχαν και αστυνομικές δυνάμεις.

Επί του θέματος η διοίκηση τελικώς υπαναχώρησε από την αρχική της εισήγηση (όσον αφορά τις τιμές) κάνοντας κάποια μείωση (πχ από τα 160 ευρώ/τμ στην Α' ζώνη για τις 3 ημέρες της εμποροπανηγύρεως, κατέβασε την τιμή στα 120 ευρώ/τμ). Η εισήγησή της υπερψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Όλα αυτά ενώ είχαμε φτάσει αισίως γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα!

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκαν με σχετική ηρεμία (οι μικροπωλητές είχαν αποχωρήσει).

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και η αναφορά του γραμματέα του Δ.Σ. και δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού "νέο - Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία" Λ. Πλάτανου, που στην αρχή της συνεδρίασης έκανε σκληρή κριτική στη διοίκηση, διότι όπως ανέφερε τα παράπονα των κατοίκων της Νέας Χαλκηδόνας για την κατάσταση της καθαριότητας και του πρασίνου συνεχώς διογκώνονται... Θέτοντας τη διοίκηση προ των ευθυνών της...

Θα κλείσουμε και με μία είδηση που φαίνεται πως προκύπτει από την συνεδρίαση. Σε ερώτηση μελών της αντιπολίτευσης προς τον δήμαρχο, για τα άλλα αυθαίρετα εντός του άλσους, και συγκεκριμένα για το σταθμό μεταφόρτωσης (απορριμματοφόρα), ο Δήμαρχος απάντησε πως αναζητούν χώρο και βρίσκονται σε συζητήσεις για να μεταφερθεί το γκαράζ του δήμου, στη Μεταμόρφωση.