Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Δικαίωση στο Ελεγκτικό Συνέδριο...

για τη Λεωφόρο! Tι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια;

Σημαντική νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το κονδύλι των 7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, ποσό που προορίζεται για την ανακατασκευή της Λεωφόρου. Το χαρμόσυνο νέο που περίμενε ο Παναθηναϊκός από το Ελεγκτικό Συνέδριο ήρθε τελικά την Τετάρτη το μεσημέρι. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού δικαίωσε το Τριφύλλι στην έφεση που είχε καταθέσει κατά της πρωτόδικης απόφασης και έτσι τελεσίδικα εγκρίθηκε η σύμβαση του Παναθηναϊκού με την Περιφέρεια Αττικής για τα 7 εκατ. ευρώ των έργων ανάπλασης της Λεωφόρου. 

Οπως είχε γράψει το SDNA από τις 9 Μαρτίου σημαίνοντα ρόλο στην απόφαση έπαιξε η θετική εισήγηση του προέδρου της επταμελούς επιτροπής, Νίκου Αγγελάρα στην ακρόαση του Παναθηναϊκού προ μηνός. Πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να ξεκινήσουν τα έργα στη Λεωφόρο, μια και τα 7 εκατ. ευρώ έχουν ψηφιστεί και συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2015. Η απόφαση λήφθηκε σχεδόν ομόφωνα σε σύσκεψη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Στο σκεπτικό της απόφασης σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφεται ότι οι προβλεπόμενες εργασίες στη Λεωφόρο στο σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού, καθιστούν τις εγκαταστάσεις πιο ασφαλείς για αθλητές και φιλάθλους όπως και ότι μετά το πέρας των εργασιών το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται από την UEFA για διεξαγωγή αγώνων Champions League. Υπογραμμίστηκε δε ότι το έργο ανάπλασης των εγκαταστάσεων αφορά το δημόσιο συμφέρον όπως αυτό προκύπτει εμμέσως από την διεθνή προβολή και διαφήμιση της Ελλάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κομβικό ήταν το κομμάτι για τη νομιμότητα της χρηματοδότησης της Περιφέρειας Αττικής. 

Αναφέρθηκε ότι δεν προσκρούει στην γενική αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης γιατί η αρμοδιότητα της Περιφέρειας να χρηματοδοτεί τον εξοπλισμό αθλητικών εγκαταστάσεων δεν συναρτάται, σύμφωνα με την νομοθεσία, από το χρονικό ορίζοντα λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείεται η αρμοδιότητα αυτή της περιφέρειας Αττικής, σε περίπτωση περιορισμένου χρόνου λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. 

Εξάλλου, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, με το μεταγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 4117/2013, δηλαδή το νόμο 4258/2014, θεσπίστηκε συνολική ρύθμιση για την ανακατασκευή των υπαρχόντων αθλητικών-ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων, στην οποία εμπίπτει και το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Και αυτό γιατί το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους (νόμος 4258/2014) δεν διατυπώνει επιφυλάξεις για τους περιορισμούς που τέθηκαν από τον προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς (νόμος 4117/2013), κάτι που θα το έκανε εάν αυτό επιθυμούσε ο νομοθέτης. 

Θετική εξέλιξη για «Αγιά Σοφιά» Η θετική εξέλιξη για τον Παναθηναϊκό και την ανακατασκευή της Λεωφόρου, ανοίγει φυσικά διάπλατα τον δρόμο και για την επιχορήγηση των 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής προς την ΑΕΚ για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς». Ενός πρότζεκτ που δεν έχει τις ιδιαιτερότητες της υπόθεσης του ΠΑΟ (διπλή ανάπλαση κ.λ.). 

Πλέον υπάρχει δεδικασμένο με την... σφραγίδα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο αναγνώρισε με την απόφασή του πως οι Περιφέρειες δύνανται να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ή ανακατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως έχει ήδη αποφασίσει να κάνει η Περιφέρεια Αττικής (και με την ΑΕΚ), συμπεριλαμβάνοντας το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της.

Πηγή: sdna.gr