Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Σπαθάρη SOS

Γράφει ο Χάρης Τσούλας

Σπαθάρη SOS Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή την δεινή κατάσταση εγκατάλειψης στην οποία βρίσκεται το κτίριο του πάλαι ποτέ 1ου Δημοτικού Νέας Φιλαδέλφειας, γνωστού και ως "Σπαθάρη". Έχω κάνει ξανά αναφορά στο θέμα δύο φορές σε αρθρογραφία, με την τελευταία πριν σχεδόν δύο χρόνια (εδώ:http://e-fwni.blogspot.gr/2013/11/1.html). 

Μπορούμε να συμπεράνουμε εύκολα πως μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν έχει υπάρξει και πως η κατάσταση είναι παγιωμένη ως έχει από το 2008. Πριν λίγες μέρες βέβαια είχαμε τη συνάντηση του Δημάρχου της πόλης μας με τον εκπρόσωπο των "Κτιριακών Υποδομών Α.Ε" όπου μέσα στα άλλα θέματα υπήρξε η ενημέρωση πως "το έργο θα καθυστερήσει λόγω συμπληρωματικών μελετών" και πως "στις αρχές Μαϊου θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του". Οπωσδήποτε ευχάριστο νέο σαν άκουσμα αλλά θα προτιμήσω να παραμείνω συγκρατημένος. Θα ήμουν περισσότερο αισιόδοξος αν δεν είχαν προηγηθεί και άλλες ανάλογες εξαγγελίες στο παρελθόν, τόσο στην προ δύο ετών συνάντηση της προηγούμενης διοίκησης με τον ΟΣΚ και την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων στο χώρο του σχολείου για επιθεώρηση, όσο και σε αυτές της νέας διοίκησης προεκλογικά (στην επίσκεψη του Δημάρχου κ. Βασιλόπουλου από κοινού με την Περιφερειάρχη κ. Δούρου στο 1ο Δημοτικό τον Μάιο του 2014) αλλά και μετεκλογικά (στην επίσκεψη του Δημάρχου στον πρόεδρο του ΟΣΚ τον Ιούλιο του 2014) . 

Συναντήσεις στις οποίες είχε ανακοινωθεί η πρόθεση και διάθεση για άσκηση πίεσης για την κατά το δυνατόν ταχύτερη δημοπράτηση του έργου. Πράγμα που όπως είδαμε ως τώρα δεν κατέστη δυνατό. Σαφώς και δεν ανήκει ολόκληρη η ευθύνη στο Δήμο ή την Περιφέρεια. Ευθύνη έχει και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και κάθε αρμόδιος φορέας, ενώ είναι γνωστή σε όλους μας και η γραφειοκρατική αρτηριοσκλήρωση του ελληνικού κράτους εν γένει. Όμως η εκ νέου ανέγερση του 1ου Δημοτικού Νέας Φιλαδέλφειας επείγει. Και επείγει για πολλούς και ποικίλους λόγους. Κατ αρχάς για λόγους συμβολικούς. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα και εμβληματικότερα σχολεία και κτίρια της πόλης μας με ιστορία σχεδόν 90 ετών. 

Πέρα από αυτό υπάρχουν και λόγοι αισθητικής και ποιότητας ζωής. Το ερημωμένο και ερειπωμένο κτίριο μόνο εικόνα θλίψης προκαλεί και από χώρος εκπαίδευσης ίσως έχει γίνει και χώρος προσέλκυσης περιθωριακών στοιχείων. Προς τούτο πρέπει να αποκατασταθεί. Και φυσικά ο πιο σημαντικός λόγος, ο χρηστικός. Είναι καιρός μαθητές, γονείς και διδάσκοντες να σταματήσουν να βιώνουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης στο 4ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας που φιλοξενεί στις αίθουσές του όλα τα τελευταία χρόνια το 1ο Δημοτικό και τις δραστηριότητές του. Είναι γνωστό σε όλους μας πως η πόλη μας και ο Δήμος μας έχουν πολλά και σημαντικά προβλήματα προς επίλυση. Όμως το συγκεκριμένο ζήτημα αξίζει αναφοράς, τοποθέτησής του ως θέμα ημερήσιας διάταξης σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και δράσης για την άμεση επίλυσή του από κοινού με το εξίσου σπουδαίο θέμα του 3ου Γυμνασίου. Κοντεύει πια μια δεκαετία από τότε που το κτίριο του Σπαθάρη έπαψε να στεγάζει μαθητές και εκπαιδευτικούς, να είναι χώρος εκπαιδευτικής δραστηριότητας και είναι πρόδηλο πως τώρα είναι η ώρα της εκκίνησης των διαδικασιών για τη δημοπράτηση και ανέγερση του. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αναβολές. 

Γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση θα μιλούμε για αμέλεια όλων των αρμοδίων (Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο, ΟΣΚ). Πρέπει λοιπόν επιτέλους να ακουστούν οι φωνές γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και του συλλόγου γονέων του σχολείου για οριστική και άμεση αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης.