Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Ενημερώσεις από...

... την δημοτική αρχή

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος 

Ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για την προαγωγή της υγείας των κατοίκων της πόλης συνεργάζεται με την πρώτη Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ), που συνδυάζει συλλογή δεδομένων υγείας και ιατρικών εξετάσεων. Οι εξετάσεις γίνονται σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα και αφορά στην παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα. 

Η Ε.ΜΕ.ΝΟ οργανώνεται από την Ιατρική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». H E.ME.NO : 

• Πραγματοποιείται με τη δική σας συνεργασία. 
• Στοχεύει στην καλύτερη υγεία όλων. 
• Αισιοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά στο σχεδιασμό μίας εθνικής στρατηγικής για την υγεία κοντά στον πολίτη. 

 Συγκεκριμένα η ΕΜΕΝΟ αποσκοπεί στην καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων, εστιάζοντας κυρίως σε αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Η Μελέτη αυτή αξιολογεί το βαθμό εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και τους πιθανούς φραγμούς στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας αλλά και τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Επίσης θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 

Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη. Εκπαιδευμένοι ερευνητές και ιατροί θα επισκεφθούν ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα κατοικιών στο Δήμο. Οι προβλεπόμενες εξετάσεις περιλαμβάνουν μέτρηση ύψους, βάρους και αρτηριακής πίεσης, έλεγχο καρδιακής αρρυθμίας, αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας. 

 Κατόπιν συγκατάθεσης θα ληφθεί δείγμα αίματος, στο οποίο θα γίνει βιοχημικός έλεγχος και συγκεκριμένα θα μετρηθούν η ολική χοληστερόλη, η καλή χοληστερίνη, το σάκχαρο και οι τρανσαμινάσες, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία θα γίνει καταμέτρηση και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (διαβήτης). Οι συμμετέχοντες θα κάνουν έναν πλήρη και ασφαλή έλεγχο της ατομικής τους υγείας χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση και θα λάβουν σημαντικές πληροφορίες και εξατομικευμένες συμβουλές. Τονίζεται ότι κάθε πληροφορία θα είναι αυστηρά εμπιστευτική και προστατευμένη από τους κανόνες του ιατρικού απορρήτου καθώς και από το Νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Δελτίο Τύπου

Μία από τις εμβληματικότερες, σύγχρονες Ελληνίδες ποιήτριες, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, βρέθηκε στην πόλη μας, την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, προσκεκλημένη του Δήμου. Δεκάδες συμπολίτες μας γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Π.Π.Ι.Ε.Δ., τιμώντας με την παρουσία τους την ποιήτρια και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Τζούμα που διάβασε συγκινημένος ποιήματά της και τον τραγουδοποιό Θάνο Ανεστόπουλο που αυτοσχεδίασε πάνω σε αγαπημένους στίχους της. Η παρουσία πολλών νέων παιδιών συγκίνησε την Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, η οποία δήλωσε «ευτυχισμένη για μια βραδιά» και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δήμο για την μοναδική εμπειρία.

Η βραδιά ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του πολιτιστικού κύκλου «ΔΙΑΔΡΟΜΕς» στον οποίο θα φιλοξενούνται άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης κάθε μήνα.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Δελτίο Τύπου  

Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νεόδμητου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στην οδό Μαιάνδρου 113 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η τελετή έγινε παρουσία της Δημοτικής Αρχής και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Αττικής, Εργαζομένων του Δήμου, γονέων και παιδιών. 

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Mητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας κ. Γαβριήλ. Ο Δήμαρχος στην ομιλία του ευχαρίστησε γονείς και εργαζόμενους του Σταθμού καθώς και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την υλοποίηση σε μεγάλο βαθμό του έργου. Τόνισε: «Σκοπός μας είναι να συνεχιστεί η βελτίωση των κτιριακών υποδομών των παιδικών σταθμών της πόλης μας και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των γονέων στην πρόσβαση σε δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς. 

Επόμενος στόχος μας η ολοκλήρωση της κατασκευής του Βρεφονηπιακού Σταθμού στη Νέα Χαλκηδόνα (Οδυσσέως 2)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Δελτίο Τύπου ΠΠΙΕΔ

Για δεύτερο μήνα παρουσιάζεται στο Μουσείο "Φιλιώ Χαϊδεμένου" το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μια βαλίτσα με αναμνήσεις. Ένα κλειδί, λίγο κανέλλα και μια παλιά φωτογραφία"

Και τις Κυριακές του Μαρτίου, για δεύτερο μήνα, συνεχίζεται η παρουσίαση στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου", στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, του εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού με τίτλο "Μια βαλίτσα με αναμνήσεις. Ένα κλειδί, λίγο κανέλλα και μια παλιά φωτογραφία". 

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από μία ομάδα νέων επιστημόνων, αποτελούμενη από τις: Ελεάνα Μαργαρίτη-εκπαιδευτικό, μουσειολόγο, Δήμητρα Μεθενίτου-εκπαιδευτικό, μουσειολόγο και Σοφία Ξυναριανού-ιστορικό, μουσειολόγο. 

Το πρόγραμμα διαπραγματεύεται έννοιες όπως η κοινωνική ζωή, ο πολιτισμός του φαγητού, η εγκατάσταση και η ταυτότητα του πρόσφυγα, αξιοποιώντας τα αντικείμενα του Μουσείου, αλλά παράλληλα και με τη χρήση επιπρόσθετου εκπαιδευτικού υλικού με σκοπό την ολιστική προσέγγιση του μικρασιατικού πολιτισμού μέσω πολλαπλών ερεθισμάτων και βιωματικών δραστηριοτήτων. 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για δηλώσεις συμμετοχήςμπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 2132049155/156 εργάσιμες ώρες ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail: ppied@neafiladelfeia.gr .

Για το Π.Π.Ι.Ε.Δ.
Ευτυχία Παπαλουκά- Αντιπρόεδρος, δημοτική σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας