Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Περί των δημοτικών συμβουλίων

Γράφει ο Χάρης Τσούλας

Μετά την αρθρογραφία για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, θα επανέλθω στα τοπικά μας ζητήματα με μια αναφορά στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων ως τώρα. Ως στέλεχος της παράταξης «νέο»-Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία έχω παραστεί σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της νέας δημοτικής περιόδου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. 

Πριν την έναρξη της νέας περιόδου υπήρχε μια κοινή αίσθηση πως τα δημοτικά συμβούλια σε τίποτε δεν θα θυμίζουν εκείνα της περιόδου 2011-2014, όπου κατά γενική ομολογία κυριαρχούσαν οι έριδες, οι αντιγνωμίες και οι συνεχείς αντεγκλήσεις. Προσωπικά διατηρούσα κάποιες επιφυλάξεις για διάφορους λόγους οι οποίες φαίνεται εν μέρει να επιβεβαιώνονται, χωρίς να υποστηρίζω σε καμία περίπτωση πως το επίπεδο τώρα είναι στην ίδια άσχημη κατάσταση με τότε. Υπάρχουν όμως διάφορα διαπιστωμένα προβλήματα. Κατ αρχάς η δομή και η διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων. Κατά την άποψή μου γίνεται το λάθος να τίθενται πολλά θέματα σε ημερήσια διάταξη (τουλάχιστον είκοσι κάθε φορά). Λόγω της ύπαρξης πολλών διαφορετικών παρατάξεων (επτά τον αριθμό), αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξαντλητική και επί ώρα ανάλυση κάθε θέματος. 

Για παράδειγμα, έχει υπάρξει περίπτωση που χρειάστηκαν ακόμα και 2 ώρες για τη συζήτηση και ψήφιση. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σχεδόν πάντοτε υπάρχουν και θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, αυτό οδηγεί στην διεξαγωγή πολύωρων συμβουλίων, όπου μάλιστα κάποια ζητήματα εξετάζονται και ψηφίζονται μετά από διεξοδικότατη συζήτηση ενώ κάποια άλλα -συνήθως προς το τέλος των συνεδριάσεων και ήσσονος σημασίας- περνάνε «αέρα». Έχουν υπάρξει φορές που ένα δημοτικό συμβούλιο διήρκεσε ακόμη και 9 ή 10 ώρες! 

Τι θα έπρεπε να συμβεί εδώ; Το πιο απλό. Μιας και οι συνεδριάσεις είναι συχνές -περίπου ανά δύο εβδομάδες- και αφού η δομή δεν μπορεί να αλλάξει, το πιο σωστό θα ήταν να τίθενται λιγότερα θέματα προς ημερήσια διάταξη, το πολύ 10 τον αριθμό. Με αυτό τον τρόπο και τις πολύωρες συνεδριάσεις θα αποφύγουμε αλλά και θα βελτιωθεί η ποιότητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς δεν νομίζω να αποτελεί ότι πιο σωστό να ψηφίζονται σημαντικά ζητήματα για την καθημερινότητα των δημοτών μετά τα μεσάνυχτα και μετά από αρκετές ώρες κοπιαστικών συζητήσεων. Ένα άλλο σημείο είναι εν μέρει η λειτουργία του προεδρείου. Χωρίς να έχω διαπιστώσει κάτι που να φαίνεται εξόφθαλμα και υπερβολικά λανθασμένο, υπάρχουν εντούτοις κάποιες λεπτομέρειες που μπορούν να διορθωθούν. Για παράδειγμα οι επιλεκτικές σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήσεις προς συγκεκριμένα μέλη της αντιπολίτευσης έναντι της ανοχής σε άλλα μέλη της καθώς και η διαφορετική σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετώπιση των συμβούλων της διοίκησης. 

Πέρα από αυτό, έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά τις οποίες σύμβουλοι κυρίως της διοικούσας παράταξης έχουν παρέμβει άκομψα σε τοποθετήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης, χωρίς να τους έχει γίνει πάντα η ανάλογη παρατήρηση. Ένα άλλο σημείο κριτικής είναι οι συχνότατες λεκτικές παρεμβάσεις του Δημάρχου, τόσο συχνές που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να υποκαθιστά τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτά είναι μικρής σημασίας για την εν γένει δημοτική λειτουργία και την καθημερινότητα των δημοτών της Ν.Φιλαδέλφειας και της Ν.Χαλκηδόνας, αλλά μείζονος αξίας για το νέο ύφος και πολιτικό ήθος το οποίο ευαγγελιζόμαστε, αλλά πρέπει όλοι εμπράκτως να προσπαθήσουμε να φέρουμε στο Συμβούλιο. 

Προσδοκώ σε μελλοντική βελτίωση των παραπάνω, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την αλλαγή στα προς ψήφιση θέματα της εκάστοτε ημερήσιας διάταξης.